Back to school.... - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Hilde - WaarBenJij.nu Back to school.... - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Hilde - WaarBenJij.nu

Back to school....

Door: un estudiante español

Blijf op de hoogte en volg Hilde

02 Oktober 2009 | Ecuador, Quito

Holá todos!

Oef.. Ik ben in de tegenovergestelde wereld terecht gekomen!!

Vorige week vrijdag ben ik vanaf de Galápagos naar de hoofdstad van Ecuador, Quito, gevlogen en zo kwam ik na de heldere (zee-)lucht van de Galápagos in de dichte smog van Quito terecht :(
Doordat mijn vlucht gewijzigd was, landde ik 1,5uur eerder op Quito dan gepland… zou normaal gesproken heerlijk zijn, mocht het niet zo zijn dat ik om half 4 pas opgehaald zou worden door mn gastfamilie :( Tegen die tijd dacht ik kennis te maken met de mañana-mañana mentaliteit, dus bleef netjes tot kwart over 4 wachten, toen toch maar een taxi naar de school genomen, omdat ik dacht dat ze me mss wel vergeten waren :( Daar kreeg ik te horen dat ik pas om half 5 verwacht werd en mijn familie zich dus inmiddels ook door de avondspits geworsteld had en op de luchthaven stond…oeps…

Mijn gastfamilie is ontzettend aardig. Mary, de moeder is maar een paar jaar ouder dan ik en met haar man heeft ze 2 dochters van 12 en 13, lieve pubers. De eerste avond was erg onwennig, ze vroegen of ik wilde douchen of slapen, maar beide eigenlijk niet, dus bleef ik alleen op mn kamertje achter… eh… en nu? Toen kwam een van de dochters vragen wanneer ik wilde eten, maar ja, ik vind dat ik me aan hun leven aan moet passen, dus eet ik wanneer zij willen eten, dacht ik… maar ik zat dus ‘s avonds alleen aan tafel, de volgende ochtend bij het ontbijt ook.. inmiddels heb ik begrepen dat ze beneden een eettentje hebben waar Mary nu haar moeder (die in het appartement hier beneden woont) helpt, omdat haar zus, die dit normaalgesproken doet, net bevallen is. Dit houdt helaas in dat ik in het begin vaak alleen aan tafel zat maar nu vaak door de meisjes of een van de ouders wordt vergezeld. Toen me zaterdag gevraagd werd hoe laat ik wilde avondeten, heb ik expres gevraagd hoe laat zij aten en aangegeven dat ik half 8 ook een prima tijd vond… maar helaas, om half 8 zat ik alleen aan tafel. Voor de zondag stelde Mary voor met z’n allen te ontbijten omdat zij heel de dag weg zouden zijn (ik mocht mee, maar moest dringend een woordenboek kopen en wat Spaans voor te bereiden om een goede indruk te geven op mn eerste schooldag ;-) ), maar helaas… ruim een uur na de afgesproken tijd (tja, mañana-mañana) kwam er beweging in huis en 10 min. later was de tafel gedekt… voor 1.

In het appartement waar ik woon heb ik mijn eigen slaapkamer, die normaal van een van de meisjes is en dus echt uitgedost is als een tienerkamer, en de badkamer deel ik met een Koreaanse meisje die er alleen vrijdag en zondag even was, nu is ze een weekje aan de kust, dus ik heb de badkamer voor mezelf :) De woonkamer, is meer een “toonkamer“ en hier zit eigenlijk nooit iemand, behalve de meisjes en ik als we gezamenlijk huiswerk maken :) Gezellig joh, met 2 tieners je huiswerk maken haha alsof ik weer 13 ben! We hebben dan alle drie onze telefoon op tafel liggen en laten elkaar horen welke muziek we er op hebben staan en we bekijken elkaars foto’s. Tevens ontbijt en dineer ik meestal in de woonkamer (regelmatig) in het gezelschap van 1 of meer van de familieleden, zij eten altijd beneden bij oma of in het aansluitende eettentje, waar ik ook regelmatig ‘s middags eet, als ik uit school kom.

De eerste paar dagen was het gastgezin niet wat ik verwachtte… ik sprak ze nauwelijks of in het Engels of zinloze gesprekjes met de meisjes bv. over leeftijden van onze ouders en grootouders, wel fijn dat mijn papa & mama beide 60 zijn, maakte het makkelijk ;-) En verder was er niemand thuis of zaten ze op hun eigen slaapkamer tv te kijken. Aangezien het hier niet veilig genoeg is om ‘s avonds de straat op te gaan, zit ik altijd op mijn kamer Spaans te leren, te laptoppen en/of een boek te lezen.. Gullivers reizen in het Spaans ;-)
Maar nu heb ik het wel naar mijn zin! Ten eerste is de vrijheid natuurlijk heerlijk, omdat ik niet op een bepaalde tijd thuis hoef te zijn voor het eten en verder praat ik inmiddels meer (in het Spaans) met de familie. Ook heeft het wel een voordeel alleen eten: zo is de familie de uitdrukking op mijn gezicht gespaard gebleven toen ik kippensoep at en ineens een hele kippenpoot (met nagels en al!) op m’n lepel ophoog schepte… heb hem weer netjes laten zakken en de soep verder opgegeten ;-)

Maandag had ik mijn eerste schooldag in 10 jaar!! Oef… ik had vrijdag al een boek meegekregen en had dit in het weekend goed doorgenomen, echt een stuudje hè?!! Mijn profesora de español heet Adriana en is een vlotte, moderne vrouw van 36. We begonnen de les met een gesprek waarin zij beoordeelde op welk niveau ik zat en we verdiepten ons in stof die mij al bekend was, dus de eerste dag was een makkie en ik voelde me bijna een talent! De 2e dag kreeg ik het moeilijk ;-)
We gingen al vrij snel over op 1 van de verleden tijden in het Spaans, waarin ik niet alleen vertelde wat ik die ochtend of de dag ervoor gedaan had, maar ook over mijn vorige reizen. Maar ook moest ik 4 gebeurtenissen + data noemen uit de Nederlands geschiedenis… eh… geschiedenis is nooit mijn sterkste vak geweest haha maar ik wist er toch 4 te noemen (waarvan ik er bij 1 slechts 14 jaar naast zat ;-) ). Maar toen kreeg ik mijn huiswerk: schrijf een verslagje over 1 van de genoemde onderwerpen. Oeps, ik koos voor de watersnoodramp en zocht info op wikipedia… laat wikipedia nou ook de watersnoodramp in het spaans vermelden! ;-) Maar goed, ik begreep wel dat ik door de mand zou vallen als ik dat over zou schrijven ;-) dus heb er alleen wat woorden uitgehaald zoals: watersnoodramp, want dat stond toch echt niet in mijn woordenboekje. Al met al: mijn lessen gaan goed en inmiddels kletsen Adriana en ik heel wat af tijdens de les!!

Verder heb ik zaterdag nog met Steve, de jongen van de Galápagosboot, door het koloniale (oude) stadsdeel gewandeld, ontzettend mooi, mr Steve was al eerder in Quito geweest en had er geen behoefte aan weer alle kerken en musea in te gaan :(
Dinsdagmiddag heb ik met een groepje van school een uurtje salsales gehad. Het was heel komisch en de jongen waar ik mee danste kon de pasjes heel goed (ik heb wel eens anders meegemaakt ;-) ) maar hij huppelde nogal haha. Daarna ben ik nogmaals naar het koloniale stadsdeel gegaan en heb ik wel de indrukwekkende kerken bezocht en een museum. De Spanjaarden hebben tijdens de kolonisatie niet alleen graan meegenomen vanuit Europa, maar ook het katholieke geloof. Je vindt hier dus ontzettend mooie, indrukwekkende kerken in oa. Gothische en Barokke stijl. Op woensdagavond zijn we met een groep van school een wandeling door dit stadsdeel gaan maken. Alles was onwijs mooi verlicht en het was heel gezellig. We hebben de sfeer van de verlichte stad geproefd door het (per ongeluk) lopen door een demonstratie, oeps, door het bekijken van de stad vanaf het dak van een museum en door het drinken van canelazo een sterke, warme (!) likeur van fruit. Errug lekker, maar ook errug sterk… hihi. Daarna zijn we met 8 meiden naar een club gegaan waar het lady’s night was… tot 22u alleen dames en gratis cocktails… oef…maar ik heb het beschaafd gehouden ;-)

Donderdag ben ik na schooltijd met de bus naar El Mitad del Mundo (“het midden van de wereld”) geweest. Dit is een openlucht museum òp de evenaar. Na het avonturieren van de verschillende (verkeerde) bussen en het in slaap vallen in de bus, waardoor ik dacht dat ik er voorbij was, kwam ik er om half 4 aan. Ik kwam in een groep met Duitsers en met een gids gingen we door de verschillende aspecten van dit museum. We kregen te zien hoe en waar verschillende stammen leefden en leven en weten nu dus waar we niet moeten zijn als ons leven ons lief is ;-) Verder werden er allerlei “trucjes” getoond die alleen op de evenaar mogelijk zijn, zoals een bak met water waar de stop uitgetrokken wordt: op de evenaar draait het water niet, maar stroomt rechtstreeks naar beneden, op het noordelijk halfrond draait het linksom en op het zuidelijk halfrond draait het rechtsom. Ook liet ze ons proberen een ei op een, in hout geslagen, spijker te balanceren. In onze groep was ik de enige die het lukte! Leuk, meteen ff ingepeperd bij die Duitsers haha. Ik heb hiervoor een diploma ontvangen en een stempel in mijn paspoort :)

Op de weg terug zat ik met 2 Duitsers in de bus, waarvan er 1 natuurkundige was en me kon verklaren dat de meeste trucjes onzin waren. Dat had ik al wel gelezen in mijn bijbel (de Lonely Planet), maar kon het niet verklaren toen ik het zag, nu wel :) Het was iig een leuke dag en heel vermakelijk! Bovendien is het toch wel grappig om van het Zuidelijke halfrond op het Noordelijke te springen en weer terug ;-)

Morgen (vrijdag) heb ik mijn laatste les van Adriana en ga ik ’s middags naar een boekhandel. Ze heeft me een boek aangeraden van Isabel Allende wat ik, volgens haar, wel in het Spaans kan lezen :)

Zaterdagochtend heel vroeg ga ik met de bus naar Otavalo, een busreis van 2,5u (als het deze x wel goed gaat) naar een dorpje waar elke zaterdag een kleurrijke markt is van indigenas, de inheemse bevolking. En zaterdagavond vertrek ik naar de kaaimannen en tarantulla’s in de jungle!

Nu ga ik weer aan mijn huiswerk.

Besos!

• 03 Oktober 2009 - 13:06

Suske:

Dames en heren die dit lezen...dat is MIJN SUSKE die een ei kan balanceren op de evenaar!!! MIJN SUSKE!!!

Voor degene die een handtekening willen...in december is ze weer even in het land. ;-)

Suske ik ben er trots op hihi.

Kuskes

• 11 Oktober 2009 - 06:03

Anouk:

Nou dat is inderdaad een top-prestatie!!ook als vriendin ben ik mega trots hoor!! liefs x